Princip kalení do soli, oleje a vody je shodný a spočívá v ohřevu oceli na teplotu 20 až 40°C nad teplotu A3 pro podeutektoidní oceli a nad teplotu A1 u většiny nadeutektoidních ocelí, zjednodušeně řečeno do oblasti austenitu.

Poté následuje výdrž na této teplotě, aby došlo k homogenizaci austenitu v celém průřezu součásti, a prudké ochlazení na teplotu vzniku martenzitické nebo bainitické struktury. Cílem kalení je zvýšit tvrdost oceli a tím její užitné vlastnosti.

V praxi se běžně používá sůl AS 140. Tato sůl pracuje od teplot cca  180 °C (přibližný bod tání soli je 140 °C) až do 550 °C (počátek rozkladu soli).

Mezi hlavní přednosti kalení do soli patří nejmenší deformace součástí po zakalení, vysoká rychlost ochlazování a nehořlavost solné lázně. Nevýhodou je její vyšší cena ve srovnání s olejem jako kalicím médiem a vysoké požadavky naúdržbu celého zařízení.

Kalení do soli

Otázky a odpovědi ke kalení do soli

  • Co je kalení do soli?

    Kalení do soli je ohřátí oceli do oblasti austenitu. Běžně se používá sůl AS 140. Tato sůl pracuje od teplot cca 180 °C (přibližný bod tání soli je 140 °C) až do 550 °C (počátek rozkladu soli). Mezi hlavní přednosti kalení do soli patří nejmenší deformace součástí po zakalení, vysoká rychlost ochlazování a nehořlavost solné lázně. Nevýhodou je její vyšší cena ve srovnání s olejem a vysoké požadavky na údržbu celého zařízení.

  • K čemu slouží kalení do soli?

    Cílem kalení do solné lázně je zvýšit tvrdost oceli a tím i její užitné vlastnosti.

  • Jaký je princip kalení do soli?

    Princip kalení do soli, oleje a vody je shodný a spočívá v ohřevu oceli na teplotu 20-40 °C nad teplotu A3 pro podeutektoidní oceli a nad teplotu A1 u většiny nadeutektoidních ocelí - do oblasti austenitu.

    Poté následuje výdrž na této teplotě, aby došlo k homogenizaci austenitu v celém průřezu součásti, a prudké ochlazení na teplotu vzniku martenzitické nebo bainitické struktury.

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti